11 lutego 2015

Od kuchni: omlet na słodko


To pierwszy wpis z serii Od kuchni, więc proszę o trochę wyrozumiałości. Zaczynam od banalnego wręcz przepisu, jakim jest przepis na omlet na słodko. Zapraszam do czytania.


Omlet na słodko nadaje się na śniadanie oraz deser. Jadłam do w dwóch wersjach - z marmoladą i z cukrem pudrem. Obie były bardzo dobre.

Czego ci trzeba?
jednego jajka
cukru (w zależności od tego, jak bardzo słodkie lubisz, ja sypię około dwóch dużych łyżek)
szczypty soli
dwóch/trzech łyżek mąki
oleju
coś do smaku: cukier puder, marmolada, coś co lubisz

Co robić?
Na początek rozbij jajko. Niech żółtko i białko znajdą się na osobnych miseczkach. Do białka dodaj szczyptę soli, a do żółtka cukier. Ubij białka, a następnie żółtka. Przelej żółtka do białek i wymieszaj łyżką tak, by barwa była jednolita. Dosyp mąki i mieszaj dalej. Masa zrobi się odrobinę gęstsza. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż na nim omlety. Jeśli wolisz małe, to małe, a jeśli jeden duży, to twoja sprawa. Wystarczy dosłownie chwila, by się ładnie przyrumienił, więc pilnuj. Przewróć na drugą stronę, a po chwili zdejmij z patelni i połóż na talerzu. Dodaj do niego to, co lubisz i zajadaj ze smakiem. 





Jak wam się podobał wpis? Kontynuować serię z innymi przepisami? 

6 komentarzy: