16 lutego 2015

Od kuchni: Pizza z patelni


Przepis na pizze z patelni znalazłam jakiś czas temu na zszywce, ale nie mam ani linku, ani nie wiem, u kogo. Postanowiłam go jednak wypróbować. Jest to pomysł na szybką kolację (lub jakikolwiek inny posiłek). Całość zajęła mi jakieś 20 minut. 

Czego ci trzeba?
dwóch jaj
pięciu łyżek mąki
dwóch parówek
oregano
soli i pieprzu
keczupu lub koncentratu (ja użyłam keczupu) 
sera startego (ja pokroiłam w paseczki)
wody (dla rozrzedzenia ciasta)
oleju (do smażenia)
inne dodatki, jakie lubisz 

Co robić?

Jaja zmiksuj z mąką (i solą oraz pieprzem do smaku), a następnie dodaj tyle wody, by ciasto nie było ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Następnie posiekaj drobno parówki i dodaj do ciasta. Zamieszaj. Przygotuj sobie ser - zetrzyj, pokrój, co wolisz. Na patelnię wylej trochę oleju, a na niego całe ciasto. Gdy się zarumieni - obróć. Posmaruj koncentratem lub keczupem i osyp lekko bazylią. Na to wysyp ser. Dodaj swoje ulubione dodatki (ja nie użyłam żadnych). Przykryj patelnię i smaż, aż ser całkowicie się nie rozpuści. Potem zdejmij z patelni i jedz póki ciepłe. 







4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam też ten przepis, tylko czy rzeczywiście smakuje jak pizza, czy przypomina rodzaj omletu? Pewnego dnia się skuszę i zrobię na wieczorną przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie smakuje ani dokładanie jak pizza ani jak omlet, choć bliżej jej do pizzy :) pachnie za to jak typowa ;)

      Usuń