4 czerwca 2015

Od kuchni: Drożdżówki z budyniem


Stwierdziłam, że muszę coś upiec i muszę zjeść drożdżówkę. No to upiekłam drożdżówki z różowym (dziewczyńskim) budyniem. Podzielę się z wami przepisem. 


Ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 70g cukru
  • 42g drożdży
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 2 x budyń malinowy
  • mleko (w zależności od informacji na opakowaniu budyniu - na dwa budynie porcję mleka jak na jeden, by był gęstszy) 

Dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
  1. Ugrzać mleka, wymieszać w nim drożdże, łyżkę cukru i cztery łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia. (Moje zaczęły uciekać z garnka, więc lepiej wziąć coś większego) 
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać drożdże, jajko, cukier, sól i roztopione masło. Zagnieść tak, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Odstawić je do wyrośnięcia. (Moje urosło prawie trzykrotnie)
  4. Ugotować budyń. 
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na mniejsze części. 
  6. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić. Powstały nam roladki. Trzeba uważać, by ciasto nie było zbyt cienkie, bo będzie się rozpruwać. 
  7. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Zaplatać ze sobą naprzemiennie. 
  8. Położyć na blaszkach i piec do zarumienienia (ok. 20 min) w 180°C (bez termoobiegu).


4 komentarze: