19 lipca 2016

Od kuchni: Grzebienie francuskie z malinami i serem


Aktualnie mamy sezon na owoce, ale ileż można je jeść normalnie? Prosto z krzaka/drzewa? Dlatego wpadłam na pomysł zrobienia ciastek francuskich z malinami oraz serem. Przepis znajdziecie poniżej. Uwaga! Jest prosty i dość szybki do wykonania. 


Potrzebujesz:
ciasto francuskie gotowe (np. 300 g z Biedronki, które wystarcza na sześć grzebieni)
ser biały
cukier wanilinowy
maliny (jedno pudełeczko)
olej


Na początek rozgniatamy maliny. Najlepiej żeby były dość równomiernie rozgniecione, wtedy łatwiej się je nakłada. Jeśli chcesz, możesz użyć całych malin. 

Ser biały rozgniatamy widelcem z cukrem wanilinowym.

Ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków. Na każdym układamy ser i maliny jak na zdjęciu powyżej. 


Każdy kawałek składamy na pół i nacinamy do sera i malin (zdjęcie powyżej).

Pieczemy około 10-15 minut w 210 stopniach Celcjusza. 








SMACZNEGO!

4 komentarze: